Fidye yazılımı saldırılarının en bilinen başlangıç noktası oltalama saldırıları ile kullanıcıların kandırılmasıdır.
Kullanıcıları sürekli olarak oltalama saldırılarına karşı alarm halinde tutmak ise herhangi bir oltalama saldırısının başarıya ulaşma oranını büyük oranda engelleyecektir.
Kuruluşun kendi düzenlediği oltalama saldırıları ile kullanıcı farkındalığını ölçtüğünü bilen kullanıcılar kimden geliyor olursa olsun gelen her e-postaya şüphe ile yaklaşacak ve ekstra bir dikkat gösterecektir.
Çalışanların sadece antivirüs ya da BT personeli tarafından alınan önlemlere güvenerek hareket edemeyeceğini bilmesi ve kendi üzerine düşen sorumluluğun farkında olarak hareket edebilmesi için saldırı simülasyonlarının düzenli olarak yapılması bir önemli bir gerekliliktir.
Saldırı simülasyonu ile gönderilen bir linke tıklayan kullanıcının tespit edilmesi ve gerekli bilgilendirme yapılarak gerçek bir saldırıya karşı hazır hale getirilmesi kuruluşun savunma yapısını büyük ölçüde güçlendirecektir.
Oltalama saldırısı için yapılan simülasyon testlerinin bir diğer faydası bu testlerin güncel haber ve gelişmelere, gerçek hayatta o dönemde kullanıldığı bilinen saldırılara uygun senaryoların seçilebilmesidir. Bu şekilde fidye yazılım saldırıları ile sistemleri enfekte etmek isteyen siber saldırılar için de hazırlıklı olunabilecektir. Zafiyete neden olan kullanıcılar hemen tespit edilebilecek ve buna uygun aksiyon alınabilecektir.